qazar troche przesadzasz,oliwe mozna smialo dodac do podgrzanego ryzu z surowka z mikrofali,no bo jaka moze byc tego temperatura,raczej gora 40 stopni,a unikac nalezy smazenia na olejach,no i oliwa jest bardziej odporna na temperature niz lniany ktory zawiera wiecej wielonienasyconych i te szybciej sie utleniaja
dobra dalej : gotuj , piecz , paruj unikaj smażenia jajka najlepiej na miękko ale jak zrobisz sobie od czasu do czasu dajmy na to 2-3 x tydz smażone nic się nie stanie tak samo mięso ==> gotuj posiłki największy powinien być POTRENINGOWY później ŚNIADANIE później PRZEDTRENINGOWY a reszte dopasuj żeby bilans się zgadzał i pamiętaj o tym [...]
Zacząłem prowadzić dziennik żywieniowy, kupiłem wagę kuchenną i mam do was pytanie - ważąc produkt np. pierś w kurczaka do dziennika mam wbijać jego wagę przed czy po poddaniu go obróbce w postaci gotowania/smażenia/duszenia itp. Zaintrygowało mnie to wczoraj - zważyłem surową pierś, która miała 300g a po usmażeniu ważyła 180 stąd moje pytanie ;-)
W takich barach niestety zdrowy mintaj przeradza sie w syf Nie wiesz do konca na czym jest to smazone, zapewne na zwyklym oleju, uzywanym kilkrotnie, na takim oleju powinnismy unikac smazenia jak ognia. Watpie aby w barach smazono na oleju kokosowym/palmitynowym czy smalcu Do tego frytki , na glebokim tluszcy. Jako woolny posilek czasami OK, ale [...]
[...] posiłkami, ale to będzie trudniejsze, niż ułożenie i zastosowanie jadłospisu od podstaw. Musiałbyś jeść na obiad zawsze podobne porcje, unikając dokładek, tłuszczu ze smażenia itp. Wtedy można opracować resztę posiłków, sprawdzić w praktyce czy zaczniesz chudnąć, a jeśli nie - ciąć kalorie z tych pozostałych posiłków lub zmniejszając [...]
Czy jeśli bede uzywal np oleju kokosowego do obróbki termicznej (smazenia) to czy będę musiał jeszcze i tak zjeść odpowiednią ilość tluszczy do tego posiłku. Czy to sie wlicza normalnie do kaloryczności ?
o której masz treningi ? ;] dorzucam zdj zrobionego dzisiaj omleta ;) a i do tego omleta dokrajasz pomidorka ogórka rzodkiew i jogurt naturalny do polania a podczas smażenia na jedną z usmażonych stron kładziesz ser ;) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/408c28214871400199ff913992cbb5f2.jpg Zmieniony przez - pawelek212 w dniu 2014-04-18 14:08:40
"Chińskie" potrawy w Polsce ,niestety nie należą do zdrowych. Oprócz tego,że do samego szybkiego smażenia używa się na moje oko z 20g oleju,nie najwyższej jakości, to jeszcze standardowo dodają glutaminian w proszku do prawie każdej potrawy. Zmieniony przez - luc-jusz w dniu 2021-08-06 23:55:15
[...] ja później tutaj do sprawdzenia, tylko pamiętaj żeby nie unikac tłuszczów ponieważ pełnią one bardzo wazną role w organizmie, chodzi tutaj o zdrowe tłuszcze oczywiście typu oliwa z oliwek, olej lniany, tłuszcz z orzechów i ryb, unikamy tylko smażenia i zapisz sie na siłownie. Nie ma to jak odpowiednia dieta i wysiłek fizyczny na poprawe sylwetki
[...] znormowany tryb jedzienia, tzn do dziś jadłem byle jak, wszystkiego dużo, słodko i tłusto, a od jutra 4 do 5 posiłków nie wielkich ujmując wszystkie bułki, ziemniaki, kole, smażenia objadania się na kolacje itp. Nie chce diety profesjonalne, bo jak kolega wyżej napisał po weselu wróciłbym do nawyków, a ja chce po prostu zdrowiej się prawidłowiej [...]
[...] Bo każdy jest niezbędny organizmowi. Jedyny rodzaj tłuszczu jakiego powinno się unikać to tłuszcz trans który powstaje w procesie utwardzania margaryn oraz w procesie smażenia. Dlatego smażenie powinno być ostatnim sposobem opróbki produktu spożywczego. A jeżeli decydujesz się na smażenie to smaż na tłsuzczach nasyconych - zwierzęcych. Do [...]
wit z grupy B wspomoga apetyt i wytwarzanie licznych enzymow, enzymy trawienne w kaps moga sie przydac to wyjdzie pozniej. co do skladu posilkow warzywa sa b. wazne jako ze wspomoga trawienie miesa, z tym ze najpierw jedz te warzywa ktore sa lżej trawione pomidor bez skóry, ogórek tez bez , papryka jest ciezko trawiona .. wybieraj te ktore sa [...]
[...] pomidorowy * 1 cebula * pół puszki kukurydzy * zółty ser * 4 sztuki tortili * olej * zielona pietruszka Fileta myjemy kroimy w średnie paski smażymy. pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, kukurydze, przecier pomidorowy, przyprawy. wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze ok 10min z tortilli wykrajamy koło [...]
Tak jak napisalem wczesnije smazenia staraj sie unikac a jesli juz to robisz zastosuj sie do wskazowek w arcie Co do tlustych ryb mozesz wybierac swieze, a od czasu do czasu wedzone beda rowiez ok.
No z tym niezdrowym smalcem na korzyść oliwy w przypadku smażenia to lukakozi popłynąłeś. To czyli jak dziennie jem 3 posiłki (jajecznica, świnia i kurczak na kolację) i wszystko smażę to nie za dobrze? :D Czyli jak smażenie zostawię na jajecznicę (ewentualnie resztę od czasu do czasu) to jaka jest najlepsza i stosunkowo prosta metoda [...]
Tłuszcze bardzo łatwo uzupełnić jajkami/tłustszymi mięsami.Oliwa i orzechy też ok.Możesz nią polewać sałatki lub używać do krótkotrwałego smażenia (jednak lepiej w przypadku obróbki termicznej sprawdzi się olej kokosowy). Warto dodać, że istotne w przypadku tłuszczy są odpowiednie proporcje.Dodaj ryby 2-3x w tygodniu, by wyrównać stosunek o3 do o6 [...]